Övsömör nyakon

Az övsömör

övsömör nyakon citrosept a pikkelysmr kezelsben

Az övsömör okozója a varicella-zoster vírusmely az emberre is veszélyes herpeszvírusok egyike. Ez a vírus áll egy jól ismert fertőző gyermekbetegség, a bárányhimlő övsömör nyakon a bárányhimlő főleg a gyermekeket, övsömör nyakon támadhatja meg, míg az övsömör inkább az idősebbek betegsége.

Az övsömör tulajdonképpen a bárányhimlő vírusának "fellángolása": a vírussal való első kapcsolat eredménye a bárányhimlő, ám a vírus megmarad a szervezetünkben, még a gyógyulás után is.

övsömör nyakon a fejbőr kezelésének pustuláris pikkelysömörét

A varicella-zoster vírus néhány idegdúcban inaktívan megbújhat, és évek, évtizedek után újabb betegséget okozhat: ez az övsömör.

Más herpeszvírusokra is jellemző ez az inaktív lappangás: az ajakherpesz például néhány embernél többé-kevésbé rendszeresen megjelenhet, stresszesebb időszakokban vagy akkor, ha az immunrendszer legyengül.

Megfertőződhetünk övsömörrel?

Az övsömör tünetei és kezelése

A válasz erre a kérdésre nem egészen egyértelmű. Az övsömört okozó vírussal általában gyermekkorban találkozunk, ráadásul a vírus igen fertőző: a már fertőzött személyekkel való kontaktus az esetek 90 százalékában megbetegedéssel jár együtt. Az övsömör pedig tulajdonképpen azoknál jelentkezhet, akik egyszer már átestek a bárányhimlőn.

Ezért tartják a bárányhimlőt a gyermekek, az övsömört pedig a felnőttek, idősebbek betegségéneka felmérések szerint az övsömörös esetek nagy része az ötven év felülieket érinti.

A velünk élő lappangó vírusok Vírusoknak nevezzük a ma ismert legkisebb organizmusokat, amelyek bioaktív, fertőző anyagok. Élő és élettelen anyagra egyaránt jellemző tulajdonsággal rendelkeznek. Paraziták, önmagukban nem mutatnak életjelenséget, ekkor virion a nevük. Nincs anyagcseréjük, önálló mozgásra képtelenek. Élő anyagként már vírusoknak hívjuk őket, csak gazdaszervezetben, annak folyamatait vér- és nyirokkeringés, idegpályák működési folyamatai felhasználva léteznek.

Az övsömör "önmagában" nem fertőz, nem adhatjuk át azt másoknak. Ám azt, aki még nem találkozott a vírussal, megfertőzhetjük, azonban a betegség nem övsömörként, hanem bárányhimlőként jelentkezik majd nála.

A bárányhimlőből való kigyógyulás után pedig a vírus megmarad a szervezetében, és ez természetesen azzal is együtt jár, hogy az övsömör is kialakulhat nála. A varicella-zoster vírusa elsősorban a bőrön megjelenő kiütésekből, hólyagokból származó folyadékkal terjed; de az övsömör kevésbé fertőző, mint a bárányhimlő, és nem adhatjuk át a vírust másoknak a bőrtünetek megjelenése előtt, illetve, ha a kiütéseken már kialakult a keményebb var.

Ha tehát övsömörünk van, elsősorban arra kell ügyelnünk, hogy olyan embert, gyereket ne fertőzzünk meg, aki még nem volt bárányhimlős.

övsömör nyakon ki s hogyan kezelt pikkelysömör vélemények

Aki már átesett ezen a betegségen, nincs "veszélyben": az, hogy megjelenik-e nála az övsömör, nem egy övsömörös beteggel való kontaktusától függ. Kiket veszélyeztet az övsömör? Tulajdonképpen mindenkinél kialakulhat övsömör, aki átesett a bárányhimlőn.

Övsömör (herpes zoster)

A betegség fellángolása általában az immunrendszer legyengülésével van kapcsolatbanvagyis aki egyébként is betegebb, stresszesebb életet él, esetleg olyan krónikus betegséggel küzd, mely az immunrendszer működésének zavarával jár együtt. Bizonyos gyógyszerek pl. Az övsömör ellen védőoltással is lehet védekezni. Olvasson tovább!

Övsömör tünetei és kezelése

Minél idősebb valaki, annál nagyobb nála az övsömör esélye, ez azonban nem jelenti, hogy gyermekeknél nem alakulhat ki. A gyerekek akkor lehetnek érintettek, ha korán, övsömör nyakon hónapos koruk előtt voltak bárányhimlősek, vagy ha magzati korban találkoztak a vírussal vagyis, ha az édesanyjuk a várandósság későbbi szakaszában lett beteg.

Szerencsére, nagyon ritka, hogy valakinél kétszer esetleg háromszor is kialakuljon az övsömör, vagyis ha egyszer már "átestünk" rajta, akkor valószínűleg nem veszélyeztet minket többet ez a betegség.

Forrás: EgészségKalauz.

Lásd még